Unnskyld, hvor vanskelig kan det være?

Å legge seg flat – og si unnskyld – er en norsk øvelse mange av oss gjør når vi feiler. Legger vi oss flate, vil de fleste tilgi oss. Men å si unnskyld og legge seg paddeflat krever mer enn bare ord. Det handler om å vise empati og ta fullt ansvar for det man har gjort, og gjøre noe med det.

Mange synes det er utfordrende å be om unnskyldning fordi det innebærer å erkjenne feil og vise sårbarhet. Dette kan være ubehagelig, og man frykter kanskje at det reduserer egen verdi eller autoritet.

En god unnskyldning handler derfor ikke bare om ordene man velger, men også om holdningen man viser gjennom prosessen.

Først og fremst må man vise ekte empati for de som er rammet. Uten empati kan en unnskyldning oppleves som hul eller uekte.

Dernest handler det om å erkjenne skyld. Dette krever mot, fordi man må se seg selv i øynene og akseptere at man har handlet feil.

Videre må man være tydelig på at man faktisk er lei seg for det som har skjedd. Man må vise at man bryr seg om relasjonen og ønsker å reparere skaden. Derfor må en god unnskyldning inkludere hva du gjør for å unngå slike feil i fremtiden. Du må ha en oppriktig intensjon om å endre adferd.

 

Kort sagt: En oppriktig unnskyldning krever mot, ærlighet og vilje til å endre seg. Når disse elementene er på plass, vil du komme best mulig ut av selv de vanskeligste situasjoner.

Previous
Previous

Unnskyld - hvor feil kan man ta?

Next
Next

God bok om strategisk kommunikasjon